Arthur Hopstaken
05-6-2014

Hallo Robots

Sinds een half jaar spaar ik info over robots: plaatjes, filmpjes, artikelen. Vanuit de science fiction stormen ze massaal real life binnen. In alle soorten en maten. Sommigen zijn klein als spermatozoïden (en bewegen ook zo), anderen zijn reusachtig en regelen het verkeer op drukke kruispunten. Nano-robots die onze aderen schoonmaken en gezwellen torpederen. Of mensachtige wezens die autistische kinderen geruststellen omdat robots nooit onverwachte dingen doen.

 

Mensachtig
De hamvraag bij het verzamelen: wat zijn robots? Het mooiste vind ik als ze echt op mensen lijken en ledematen hebben. Maar als ik dat criterium gebruik, loop ik zoveel moois mis. De zelfrijdende Google Car bijvoorbeeld, zie ik ook als een robot. En een guitige ook; in de verte doet-ie denken aan Herbie, de beroemde Volkswagen Kever uit de gelijknamige films.    

 

Ballenbak
Opeens duiken zo overal op: robots die de kinderen opvangen bij de ballenbak van Ikea, robots die seksueel een handje helpen, robotbees zo groot als een insect waarvan de vleugels 120 keer per seconde kunnen klapperen. Prima te gebruiken door de politie bij zoektochten.

 

Pingpong
Heerlijk voorbeeld vind ik de eenarmige tafeltennisrobot die het dit voorjaar opnam tegen wereldkampioen Timo Boll. Helaas verloor de robot. Na de eerste overwinning van schaakcomputer Deep Blue op Gari Kasparov, in 1997, zou dit een revolutionaire stap voorwaarts zijn geweest. Zie het voor je: een metalen apparaat dat het vederlichte pingpongballetje soepel, vol effect en gevoel retourneert. 

 

De vraag is wat wij als communicatiebureau met een robot kunnen. Aanbestedingen afhandelen?

Klanten ontvangen? Concepten bedenken? Of heb jij een beter idee?